Комунальне Підприємство "Центр Первинної Медико-Санітарної Допомоги" Волочиської Міської Ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Кліщі активізувалися!!!

Дата: 03.04.2019 18:19
Кількість переглядів: 163

Незважаючи на те, що на дворі рання весна, кліщі вже активізувалися. Для комах достатньо декілька теплих днів, щоб прокинутися.

 

Хоча на деревах ще листя немає й трава щойно почала пробиватися, але кліщі вже активізувалися. Зазвичай, ці комахи починають дошкуляти людям і тваринам у квітні чи навіть у травні, але в останні роки, через раннє потепління, кліщі стали з’являтися вже у березні.

Хоча «свіжих» випадків укусів кліщами на Хмельниччині зареєстровано ще не було, але в сусідніх областях вже фіксують перші випадки.

Перші кліщі найагресивніші, тому що вони голодні, і для розмноження їм потрібна кров людей чи тварин. А вже зовсім скоро розпочнеться сезон пікніків та садово-городніх робіт і саме там на людей може чекати небезпека. Укуси кліщів небезпечні тим, що комахи можуть бути заражені збудниками енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма) і під час укусу можуть інфікувати людину. Кліщі також поширюють дуже небезпечну лихоманку крим-конго.

Варто пам'ятати, що кліщі можуть присмоктатися до тіла людини не лише під час перебування на природі, але й після відвідування зеленої зони - якщо залишилися на одязі.

Аби уникнути укусів кліщів радимо дотримуватися наступних правил:

-   одягатися в світлий, однотонний, з довгими рукавами одяг, який щільно прилягає до тіла, на якому легше помітити кліщів. На голову варто одягати головний убір;

- використовувати репеленти (засоби, що відлякують комах);
під час прогулянки треба проводити само- та взаємоогляди – через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

-   вдома одразу після прогулянки треба змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє його від кліщів;
-   якщо прогулянка була разом з домашньою твариною, її теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

 

Помічник лікаря епідеміолога                                                  Н.М.Байрачна


« повернутися

Вхід для адміністратора