Комунальне Підприємство "Центр Первинної Медико-Санітарної Допомоги" Волочиської Міської Ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Артеріальна гіпертензія: причини, ризики, профілактика

Дата: 30.09.2019 11:17
Кількість переглядів: 170

Артеріальна гіпертензія сьогодні настільки розповсюджене захворювання, що кардіологи починають бити на сполох.

З кожним роком збільшується кількість хворих, крім того, гіпертонія поступово «молодшає». Виявлення артеріальної гіпертензії у підлітків це вже як звичайна хвороба, що ще 10-20 років тому було нонсенсом. З чим це може бути пов’язано? Спадковість, навколишнє середовище, спосіб життя, харчування – всі ці фактори впливають негативно на рівень артеріального тиску, підвищуючи його.

     Якщо спадковість та навколишнє середовище кожна окрема людина не в змозі змінити, то спосіб життя та харчування – може. Та і вплив перших двох факторів, при умові дотримання принципів профілактики артеріальної гіпертензії (АГ), також можна зменшити, знизити ступінь їх впливу на організм.

      Таким чином, знаючи та виконуючи принципи профілактики АГ, можна попередити розвиток хвороби, зменшити важкість її перебігу, виключити ризик виникнення ускладнень.

     Профілактика АГ буває первинною та вторинною. Під первинною розуміють попередження виникнення хвороби. Тобто цих методів профілактики повинні дотримуватись здорові люди, у яких є високий ризик розвитку гіпертонії (спадковість, робота). Але не тільки вони, всі повинні жити з принципами первинної профілактики АГ, тому що ця хвороба дуже часто розвивається навіть у тих, у кого немає  обтяженої    спадковості та інших факторів ризику.

     Починається первинна профілактика АГ з виключення шкідливих звичок, таких як куріння, алкоголь, наркотики. Нікотин, навіть в малій кількості, сприяє підвищенню кров’яного тиску  в судинах.

    Вживання алкоголю треба знизити до мінімуму. Спирт дійсно очищує судини від бляшок, однак наша біда в тому, що приймати його в такій мінімальній кількості ми просто не вміємо. У великих дозах алкоголь навпаки підвищує тиск в артеріях.

    Другий аспект профілактики АГ – боротьба з гіподінамією (зниженням фізичної активності).Сучасний научно-технічний прогрес сприяє тому, що людина рухається все менше. «Кроки здоров’я» замінюються дротами, пультами управління, бездротовим зв’язком та ін. В медицині навіть з’явився термін «синдром сидячої смерті», під яким розуміють небезпеку малорухомого способу життя та його наслідків для людини. Щоб цього уникнути, зовсім не потрібно підвергати себе важким випробуванням у тренажерному залі, необхідно всього декілька легких вправ впродовж дня. Ще простіше – пройти декілька зупинок по дорозі додому пішки. Легких фізичних вправ велика кількість, головне - сила бажання бути здоровим.

     Так як одна з основних причин виникнення АГ є стреси, то їх попередження – ще один пункт в профілактиці гіпертонічної хвороби. Якщо Вам самому навчитися справлятися зі стресом дуже важко, тоді має сенс звернутися за допомогою до психолога, досвідченого спеціаліста.

     Але більш простий спосіб – зайнятися спортом, більше  знаходитись в колі сім’ї (давайте на тиждень відключимо Інтернет, прийшовши додому з роботу, зберемося біля сімейного вогнища, посидимо, спокійно поговоримо, почитаємо вірші Шевченка; просто тиждень не бігти після вечері до комп’ютера, телевізора, телефону). А як заспокоює природа? І таке інше і таке інше. Саме головне – навчитися міняти своє життя.

    Разом зі способом життя особлива увага в профілактиці АГ приділяється харчуванню. Більше треба їсти натуральних продуктів, без консервантів. В меню потрібно включити достатню кількість фруктів, овочів, ненасичених жирів (рослинна олія, морська риба).

     Жири тваринного походження необхідно зменшити, тому що вони призводять до утворення на внутрішній стінці судин холестеринових бляшок – одної із головних причин  АГ.

    Цукор та хлібобулочні вироби із борошна вищого ґатунку, хоч самі й не підвищують артеріальний тиск, але порушують обмін глюкози в організмі. А це  -  ризик ожиріння, а потім і гіпертонії.

     Кухонна сіль – ще один ворог нашого здоров’я. Максимальна кількість солі за добу не повинна перевищувати 6 грамів. А краще – менше.

    Вторинна профілактика проводиться у пацієнтів, у яких АГ установлена як діагноз. Її мета – попередження виникнення ускладнень. При цьому даний вид профілактики містить в собі два компоненти: немедикаментозне лікування АГ та антигіпертензивна терапія.

   Немедикаментозне лікування  в основному відповідає первинній профілактиці, тільки з більш жорсткими вимогами. Медикаментозна терапія призначається лікарем. І особливістю цього лікування є те, що ліки необхідно приймати постійно, все життя, щоб попередити виникнення ускладнень.

   До профілактики АГ також належить систематичний контроль рівня артеріального тиску вранці та ввечері. Суворе дотримання рекомендацій лікаря, своєчасне звернення до нього  у випадках погіршення самопочуття.

Та, наостаннє, не слід забувати, що здоров’я пацієнта знаходиться в його руках!!!

 


« повернутися

Вхід для адміністратора