Комунальне Підприємство "Центр Первинної Медико-Санітарної Допомоги" Волочиської Міської Ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

24 – 30 квітня 2020 року - Український тиждень імунізації

Дата: 21.04.2020 15:04
Кількість переглядів: 201

З 24 по 30 квітня 2020 року - Український тиждень імунізації в рамках XI Європейського тижня імунізації.

 

Щороку в Європейському регіоні ВООЗ проходить Європейський тиждень імунізації, спрямований на популяризацію ідеї про те, що імунізація має величезне значення для профілактики хвороб і захисту життя. Вакцинація - це один з найефективніших, з економічної точки зору, втручань в сфері охорони здоров'я, наріжний камінь загального охоплення послугами охорони здоров'я і необхідна умова для того, щоб забезпечити максимально можливий рівень здоров'я для кожної людини.

Імунізація (за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я) — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, тобто стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, і який зазвичай, здійснюється шляхом введення вакцини.

За оцінками ВООЗ, імунізація дозволяє щорічно запобігати більше 2 мільйонам випадків смерті. Це одна з найефективніших, із погляду вартості, видів інвестицій в охорону здоров`я з перевіреними стратегіями, які забезпечують доступність імунізації для всіх груп населення.

Охоплення вакцинацією на рівні 95% населення країни дає можливість забезпечити повноцінний захист населення від спалахів та епідемій інфекційних хвороб, яким можна запобігти щепленнями, — це називається колективним імунітетом. У разі зниження популяційного імунітету рівень захворюваності на інфекції, проти яких здійснюють вакцинацію, зростає.

ВООЗ застерігає, що якщо рівень охоплення населення країни щепленнями падає на кілька відсотків, це створює сприятливі умови для поширення інфекційних хвороб, - що нижчий колективний імунітет, то вище шанс виникнення спалахів та епідемій.

Вакцинація - це право, гарантоване законодавством України, а також обов’язок громадянина, адже це - персональний захист і безпека для оточуючих. Уся країна вважається захищеною від хвороби, коли сформовано колективний імунітет: 95-97% населення країни мають щеплення від конкретної хвороби. Колективний імунітет захищає тих людей, які не можуть вакцинуватись з медичних причин. Наразі в Україні немає колективного імунітету проти жодного з 10 захворювань, вакцинація проти яких входить до Календаря щеплень.

Застосування вакцин знижує вірогідність поширення відповідних інфекцій у сотні разів. На сьогоднішній день альтернатив вакцинації з метою профілактики захворювання на відповідні інфекції немає.

Дитина, яка не отримала щеплення проти тих чи інших інфекцій, наражається на великий ризик захворіти, особливо якщо таких дітей стає з року в рік більше. Ризик поширення захворювань серед дітей, які не отримали щеплення, значно вищий, ніж у захищених шляхом вакцинації.

ВООЗ визнала відмову від вакцинації глобальною загрозою людству. Наразі в Україні є достатньо вакцин проти всіх 10 захворювань за Календарем щеплень.

Ось кілька фактів про досягнення вакцинації:

-       завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу;

-       захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%, ще трохи й людство назавжди знищить цю страшну хворобу;

-       знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк, краснуху, захворюваність менінгітами, раком печінки;

-       глобальна смертність від кору знизилася на 75%;

-       знизилася щорічна смертність від правця новонароджених більш ніж у 13 разів.

У різних країнах до Національного календаря щеплень включені різні інфекційні хвороби, для запобігання яких проводиться вакцинація. Перелік цих хвороб залежить від рівня інфекційної захворюваності в країні, фінансових можливостей, доведених наукою доказів, щодо доцільності та ефективності вакцин, рекомендацій фахівців тощо.

 

Вакцинація в Україні проводиться у відповідності до Календаря щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду, і на сьогодні, за умови його дотримання, він є найоптимальнішим для забезпечення повноцінного імунітету.

Профілактичні щеплення населенню в Україні здійснюють відповідно до вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 16.09.2011 № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів». Цим наказом затверджено Календар щеплень, який визначає зокрема:

  • перелік та порядок здійснення щеплень;
  • порядок вакцинації дітей з порушеним графіком щеплень;
  • порядок щеплення осіб з особливостями стану здоров’я;
  • рекомендовані щеплення тощо.

У Календарі визначені обов’язкові щеплення проти гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, епідемічного паротиту, краснухи, гемофільної інфекції. Обов’язкові щеплення роблять з першого дня життя:

  • щеплення проти гепатиту В роблять у пологовому будинку в першу добу після народження;
  • щеплення проти туберкульозу роблять на 3–5 добу життя дитини;
  • у 2 місяці дитина отримує друге щеплення проти гепатиту В;
  • у 2 місяці роблять першу вакцинацію проти кашлюка, дифтерії, правця, поліомієліту, Хіб-інфекції;
  • у 4 місяці роблять другу вакцинацію проти кашлюка, дифтерії, правця, поліомієліту, Хіб-інфекції;
  • у 6 місяців роблять третю вакцинацію проти кашлюка, дифтерії, правця, поліомієліту, гепатиту В;
  • у 12 місяців роблять щеплення проти кору, паротиту, краснухи (1-ша доза) та ревакцинацію проти Хіб-інфекції;
  • у 18 місяців роблять першу планова ревакцинацію проти кашлюка, дифтерії, правця, поліомієліту;
  • у 6 років роблять щеплення проти кору, паротиту, краснухи (2-га доза) та ревакцинацію проти дифтерії, правця, поліомієліту;
  • у 14 років роблять ревакцинацію проти поліомієліту;
  • у 16 років роблять ревакцинацію проти дифтерії, правця;
  • надалі, з 26 років, кожні 10 років роблять ревакцинацію проти дифтерії, правця.

Підвищення температури, виникнення набряку, ущільнення чи почервоніння у місці ін’єкції - нормальні реакції організму на вакцину. Такі реакції організму пов’язані з механізмом дії певних вакцин і здебільшого тривають протягом одного-двох днів. У переважній більшості випадків такі реакції проходять самостійно. Небезпеки здоров’ю дитини вони не несуть.

Зверніться до лікаря, якщо:

  •  у дитини висока температура, яка важко збивається жарознижувальними препаратами;
  •  дитина тремтить або здригається так, наче їй холодно;
  •  дитина млява, дуже зблідла;
  •  дитина відмовляється від води та їжі, блює;
  •  дитина виразно занепокоєна, довго плаче.

Такі симптоми, зазвичай, не пов’язані з вакцинацією, але можуть збігатися з нею у часі, і можуть бути ознаками серйозного захворювання і потребують уваги лікаря.

Усі вакцини за Календарем щеплень (ті, що закупила держава і для пацієнтів є безоплатними) – знаходяться у комунальних закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу та  у лікаря-ФОП чи приватній клініці - у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким підписано декларацію.

Усі інші вакцини, що НЕ входять до Календаря щеплень - рекомендовані. Це, наприклад, вакцини проти грипу чи вірусу папіломи людини. Їх не закуповує держава за кошти Держбюджету. Їх можна купити за власний кошт в аптеці чи приватній клініці і пройти вакцинацію у свого лікаря безоплатно. Зверніть увагу: найчастіше вакцини потребують особливих умов температурного режиму, тому перед тим, як купувати вакцину, порадьтеся зі своїм лікарем.

Усі вакцини, які закуповує МОЗ України та які використовуються для вакцинації, зареєстровані в Україні, перед централізованим постачанням до регіонів проходять лабораторний контроль якості. На сьогодні в Україні контроль якості медичних імунобіологічних препаратів здійснюється сертифікованою ВООЗ лабораторією ДП "Державний експертний центр МОЗ України", яка має усі необхідні дозвільні документи. При цьому переважна більшість вакцин, які закуповує МОЗ, використовуються не тільки в Україні, а й у багатьох провідних країнах світу.

                       Чому необхідно проходити вакцинацію?

•       Імунізація може захистити Вас і Вашу дитину від небезпечних захворювань, а також сприяє зниженню поширення захворювань і запобігає епідемії.

•       Пройти імунізацію набагато легше, ніж лікувати захворювання. Так, вакцини можуть викликати серйозні побічні ефекти, але в дуже рідкісних випадках.

•       Вакцинація також необхідна для прийому на роботу або для поїздок в інші країни. Запитайте у лікаря щодо необхідності вакцинації як мінімум за 6 місяців до від'їзду.

•       Жінці, яка планує завагітніти, необхідно проконсультуватися з лікарем щодо імунізації. Ті, хто проживають з вагітною жінкою, також повинні проконсультуватися з лікарем про доцільність вакцинації.

 

Імунізація є невід'ємним правом людини на здорове і повноцінне життя та найефективнішою зброєю у подоланні інфекційних хвороб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора