Комунальне Підприємство "Центр Первинної Медико-Санітарної Допомоги" Волочиської Міської Ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Імунізація: надійний спосіб боротьби з інфекційними хворобами

Дата: 19.04.2019 14:11
Кількість переглядів: 183

З 22 по 30 квітня 2019 року за ініціативою ВООЗ проходить Всесвітній тиждень імунізації.

 

Тема вакцинації хвилююча та постійно на слуху. На форумах активно обговорюють її в розрізі "можна/не можна", "варто/не варто", "безпечно/або все ж небезпечно".

https://www.obozrevatel.com/assets/img/lazybg.pngЗа визначенням ВООЗ, імунізація – це процес, завдяки якому людина набуває імунітет до інфекційної хвороби шляхом введення вакцини.

Що це означає? Необхідно спочатку познайомити організм з потенційним ворогом, щоб він дізнався про нього,  та додав цей суб'єкт в базу "небезпечних". Ця місія покладена на вакцину – вона навчає імунну систему як його розпізнати і знешкодити. Для цього в організм вводиться крихітна частка збудника конкретного захворювання, що викликає специфічні зміни в системі імунітету, внаслідок чого формується опір, який і допомагає впоратися з інфекцією. При  наступній зустрічі людини  зі збудником інфекційного захворювання утворений вакцинацією імунітет або зовсім зупинить розвиток хвороби, або полегшить її перебіг і запобігне подальшому її поширенню. Попереджений – означає озброєний. Можливість захиститися від потенційної хвороби шляхом імунізації абсолютно не нова і відома вже сотні, і навіть тисячі років. З давніх часів в Азії та на Близькому Сході практикували варіоляцію - штучне зараження інфекційною шворобою заради здобуття стійкості до неї.

За даними все тієї ж Всесвітньої Організації Охорони здоров'я, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті від кору, дифтерії, правця, кашлюка, краснухи і паротиту. Наприклад, завдяки вакцинації проти кору, випадки смертності від хвороби в усьому світі за період 2000-2016 років скоротилися на 84%.

До речі, до введення планової імунізації дітей, інфекційні хвороби були основною причиною дитячої смертності, а спалахи захворювань і епідемії траплялися досить часто.

Вакцинація дозволила багатьом хворобам істотно знизити свою активність, аж до ліквідації деяких з них.

В Україні передбачаються обов'язкові щеплення і ряд послідовних ревакцинацій від 10 найбільш небезпечних інфекційних захворювань: кору, дифтерії, кашлюку, краснухи, правця, поліомієліту, туберкульозу, паротиту, гепатиту В та гемофільної інфекції. Основний вакцинальний комплекс потрібно зробити до півтора року дитини, ще 3 щеплення проводяться в шестирічному віці - так проходить  підготовка  дітей  до перебування в організованих колективах.

Необхідно розуміти, що вакцинація   є базовим фундаментом, на якому будується здоров'я дитини  і захистом  від складних, смертельних хвороб.

А якщо скласти  глобальний прогноз, то забезпечивши всіх, хто цього потребує, вакциною, можна домогтися того, що в суспільстві практично не залишиться людей, сприйнятливих до інфекційних захворювань. А це означає, що і самих хвороб просто не залишиться. І зворотній ефект  припинення імунізації призведе до повернення багатьох грізних інфекційних хвороб, які, здавалося, зникли назавжди.

Вакцина, як і будь-який лікарський препарат, має побічні ефекти. Але їх не більше, ніж у інших ліків. Причому, користь від щеплень набагато перевищує їх можливу шкоду, оскільки, важкі інфекційні хвороби можуть призвести до тяжких негативних наслідків.

 

Існує три головних міфи про вакцинацію.

  1. Щеплення може послабити імунітет

Це не так, тому що щеплення не є надзвичайним імунологічним втручанням, в організм вводяться знешкоджені (ослаблені) збудники хвороби, тільки щоб познайомити з ними імунну систему. Під час застуди людина піддається впливу набагато більшого числа антигенів, ніж, при вакцинації.

  1. Дитина отримує всі необхідні антитіла від матері

Так, вона дійсно отримує деякі захисні антитіла під час останнього триместра вагітності і при першому прикладанні до грудей (з молозивом). Але після 2-х місяців ци захисні антитіла починають руйнуватися. Якщо дитина не щеплена до року, це може призвести до інфекційних захворювань в дуже тяжкій формі.

  1.  Вакцини містять небезпечні речовини

Всі офіційно схвалені вакцини пройшли ретельний контроль, і вимоги їх безпеки на вкрай високому рівні. Вони не містять жодної речовини або хімічної сполуки в небезпечній кількості.

 

Отже, вакцинація  найкращий спосіб зміцнити імунітет, який є  складним механізмом, що  виконує різні  завдання, з єдиною метою – захистити людину від хвороб.

 

Станом на початок квітня 2019 року  Хмельницька область займає перше місце в Україні по кількості захворівших кором. В зв’язку з чим в області у квітні-червні 2019 року будуть проведені додаткові заходи з посиленої імунізації проти цієї інфекційної хвороби. Тому усіх, хто не отримував  планове щеплення проти кору, з будь-яких причин, запрошуємо звернутись до свого сімейного лікаря, педіатра,  з яким Ви заключили декларацію,  та отримати інформацію щодо  проведення щеплення. На даний час комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Волочиської міської ради повністю забезпечено якісною вакциною для профілактики кору, епідпаротиту та краснухи.

 

 

 

Заступник головного лікаря

з медичного обслуговування населення

КП «ЦПМСД» Волочиської міської ради                                                                       Л.І.Манжула

 

Помічник лікаря епідеміолога                                                                                        Н.М.Байрачна


« повернутися

Вхід для адміністратора