Комунальне Підприємство "Центр Первинної Медико-Санітарної Допомоги" Волочиської Міської Ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

В Україні з 2016 року спостерігається підвищена захворюванність на кір.

Дата: 25.01.2019 11:29
Кількість переглядів: 142

В Україні з 2016 року спостерігається підвищена захворюванність на кір.

Кір – високозаразне вірусне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-краплинним шляхом. Характеризується підвищенням температури тіла, кашлем, нежитем, висипами на слизових оболонках та тілі. Кір супроводжується розвитком ускладень, найчастішими серед яких пневмонія та отит.

В звязку з низьким рівнем охоплення профілактичними щепленнями, ситуація не стабілізована і до сьогоднішнього дня. В 2018 році по Україні захворіло більше 50000 людей, 17 з них померли від ускладнень.

Така ж напружена ситуація спостерігається і у Волочиському районі. В 2018 році захворіло 69 осіб, з них на території Волочиської громади - 49 чоловік.

Переважно на кір хворіють дорослі.  Як пояснюють фахівці  -  в  суспільстві  накопичився  прошарок  не імунних людей.

Захворювання на кір має тенденцію до періодичних спалахів кожні 4-6 років. Попереднє підвищення захворюванності у Волочиському районі зареєстроване в 2013 році, яке було швидко ліквідоване посиленою вакцинацією проти кору. В звязку з низьким рівнем вакцинації в 2014-2017 роках теперішній спалах не зменшується а тільки «набирає оборотів» захоплюючи не лише дітей а й дорослих. Так від початку 2019 року у Волочиському районі вже захворіло 14 осіб.

Специфічного лікування від кору немає, тому і існує такий високий ризик ускладнень хвороби.

Джерелом збудника є тільки хвора людина, кір не передається через третіх осіб. Особливо заразні хворі в перші дні захворювання та в перші 4 дня висипань. Вірус у великій кількості наявний у слюні хворого, тому при кашлі та чханні, розмові стрімко виділяється у повітря, зараження можливе навіть при короткому контакті з хворими. В повітрі може жити до 2 годин після того як хвора людина залишила приміщення.

Для зниження ризику захворювання – уникайте великих скупчень людей, більше бувайте на свіжому повітрі, частіше провітрюйте приміщення, робочі кабінети, ведіть здоровий спосіб життя, будьте фізично активними.

Якщо у Вас зявились симптоми недомагання, підвищена температура тіла, незвичні висипи – негайно зверніться до сімейного лікаря або лікаря-інфекціоніста. В звязку з тим що в цей же період спостерігається сезоний підйом захворювань на грип та ГРВІ, а симпоми в перші дні схожі – слід бути особливо настороженими  і не втрачати час на самолікування.

Якщо ж Ви контактували з хворим на кір, чи у Вашій сімї є хворі на кір – Вам необхідно терміново протягом 72 годин звернутись до сімейного лікаря та в залежності від Ваших попередніх щеплень Вам може бути призначена термінова імунопрофілактика.

Єдиний дієвий спосіб уберегтись від інфекції – вчасно проведена вакцинація. Вакцинація проводиться у віці 1 рік та 6 років. Якщо з будь-яких причин щеплення не проводилось, необхідно щонайшвидше отримати щеплення у свого сімейного лікаря. Дитина повинна отримати дві дози з мінімальним інтервалом  28 днів.

Бережіть своє здоровя і здоровя свої близьких та рідних. Памятайте, що Ваша обережність та насторога може зберегти здоровя, а подекуди і життя оточуючих Вас людей.

 

Лікар-епідеміолог

Коломієць А. М.

Помічник лікаря-епідеміолога

 Байрачна Н.М.


« повернутися

Вхід для адміністратора