Комунальне Підприємство "Центр Первинної Медико-Санітарної Допомоги" Волочиської Міської Ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

4 лютого 2020 року – Всесвітній день боротьби проти раку

Дата: 04.02.2020 11:05
Кількість переглядів: 202

 

Всесвітній день боротьби проти раку проводиться Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями (UICC) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я і відзначається щорічно 4 лютого.

Мета Дня – підвищення обізнаності про рак як про одне з найстрашніших (і найдавніших) захворювань сучасної цивілізації, привернення уваги до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання та про завдання, що стоять перед світом у боротьбі з раком. Всесвітня організація охорони здоров’я нагадує: хоч рак і надалі залишається нещадною, підступною й смертельною хворобою – у багатьох випадках можна їй запобігти, а часто і повністю вилікувати.

На даний момент вже відомо, що виникненню 43% ракових захворювань можна було б запобігти, дотримуючись елементарних норм здорової поведінки, таких як: боротьба з курінням; фізична активність; збалансована та здорова їжа; своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії; своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я.

Чому ж проблема злоякісних новоутворень стала такою актуальною саме останнім часом?

Соціально-економічний прогрес і величезні досягнення медицини в боротьбі із важкими інфекціями, дитячою смертністю й туберкульозом призвели до того, що люди стали жити набагато довше. Сьогодні людині більше всього загрожують хвороби, які найчастіше зустрічаються у літньому та старечому віці і однією з таких хвороб є рак.

Проблема раку багатогранна, у її вирішенні беруть участь медики різних спеціальностей і представники інших наук: біологи, генетики, біохіміки, фармакологи, соціологи, психологи, етнографи і багато інших. На сьогодні накопичений величезний науковий і статистичний матеріал з різних питань, що стосуються причин виникнення, захворюваності й смертності від злоякісних пухлин. За останні десятиліття медицина збагатилася новими знаннями й досвідом у лікуванні цієї хвороби.

За даними ВООЗ, існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Від раку щорічно вмирають мільйони людей.

      В структурі захворюваності на онкологічну патологію реєструється невпинне зростання ураження чоловіків злоякісними новоутвореннями товстої кишки, сечостатевої системи, шкіри, головного мозку, легенів, шлунка. У жінок - молочної залози, шкіри, шлунка, товстої кишки, репродуктивної системи, підшлункової та щитоподібної залоз.

Більше 60% нових випадків захворювання на рак зареєстровані в країнах Африки, Азії та Центральної і Південної Америки. У цих регіонах реєструється 70% всіх випадків смерті від раку.

Вживання тютюну є найзначнішою окремою причиною виникнення раку, якій можна запобігти - більше 20% смертей від раку пов’язані з вживанням тютюну.

Одна п’ята частина всіх ракових захворювань у світі розвивається в результаті хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає рак шийки матки, а віруси гепатитів B і С - рак печінки.

Можна допомогти всім пацієнтам, що страждають від болю, при застосуванні сучасних знань в області зняття болю і наданні паліативної допомоги.

 Захворюваність на рак знаходиться в прямій залежності від віку, приблизно подвоюється кожні п'ять років. Тобто, у 60 років ризик захворіти на рак більш ніж у 10 разів вищий, ніж у 40 років і більш ніж у 50 разів вищий, ніж у 20 років. І це незалежно від зовнішніх "канцерогенних" факторів, які хоч і існують, але мають незрівнянно меншу вагу, ніж ця, "спонтанна" захворюваність, пов'язана з природнім зносом і поломками організму на клітинному рівні.

Із збільшенням кількості людей літнього й старечого віку, зниженням смертності від інших захворювань, неминуче буде зростати захворюваність на рак і смертність від нього. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) захворюваність і смертність від онкологічних захворювань в усьому світі зросла в 2 рази за період з 1999 року по 2020 рік: з 10 до 20 млн. нових випадків і з 6 до 12 млн. реєстрованих смертей.

Рак – це хвороба, викликана неконтрольованим поділом злоякісних клітин. Він зумовлений мутаціями – змінами в ДНК на генному рівні, а ті спричиняють нестримний ріст клітин. У здоровому організмі потужні генетичні механізми регулюють поділ клітин та їхню загибель.

     Україна вирізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Сьогодні зниженню захворюваності на онкологічну патологію приділяється велика увага у діяльності галузі охорони здоров’я держави та області. Її актуальність визначається стійким зростанням ураження населення, складністю своєчасної діагностики та лікування, значною його вартістю, високим рівнем інвалідизації і летальності хворих. Рак, як причина високої смертності, посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Адже ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка.

Щороку у світі виявляють більше 12 млн осіб, які вперше захворіли на рак. Близько 7 млн помирають від хвороби. За оцінками експертів, у 2030 році на рак захворіє 20 мільйонів людей.

Кожного дня в Україні реєструється 376 випадків онкологічних захворювань, 178 людей помирає від них, 35% випадків захворювання, які реєструються при первинній діагностиці,  мають 3-4 стадію розвитку. 

Міністерство охорони здоров’я України працює над тим, щоб якомога більше українців мали доступ до безоплатного лікування, а також наголошує на необхідності профілактики раку – прості речі можуть знизити ризик на 30%. По-перше, слід відмовитися від куріння, яке є причиною раку легенів, стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура, підшлункової залози, шлунку і шийки матки. Також, згідно з дослідженями ВООЗ, ризик раку зростає зі збільшенням споживання алкоголю.

    У 2019 році в Хмельницькій області зареєстровано  понад 4,8 тисяч нових випадків злоякісних новоутворень, померло від онкологічних захворювань близько 2,3 тисячі людей. На жаль, не проживають року з моменту встановлення діагнозу раку близько 1,2 тисячі пацієнтів. З 2000 року  захворюваність на рак зросла на 16%. На початок 2020 року в області, на диспансерному обліку, перебуває більше 33,5 тисяч пацієнтів з діагнозом онкологічного захворювання. Іншими словами, один із сорока жителів області  хворіє на рак. 

 

Що таке рак?

Раком називають злоякісні пухлини, які можуть вразити будь-які частини організму. Іноді для їх позначення використовують такий термін, як новоутворення. Характерною ознакою ракової хвороби є те, що дуже швидко утворюються аномальні клітини, які проростають за межі свого первинного розташування в довколишні тканини або органи людини. Вторинні вогнища називаються метастазами. Саме вони є основною причиною летальних випадків.

     Однією з провідних проблем онкологічної допомоги є значний рівень занедбаності випадків раку. Часто це зумовлено відсутністю настороженості  населення до онкозахворювань та прийомів самообстеження, нехтуванням профілактичними оглядами, запізнілим виявленням хвороби, а також недостатньою обізнаністю про можливості  профілактики та ведення здорового способу життя. 

 

Основні фактори, що сприяють виникненню раку.

Головними причинами появи раку вважаються:

  1. Хімічні канцерогени: тютюновий дим, азбест, забруднювачі води і продуктів харчування.
  2. Фізичні фактори — це два види випромінювання (ультрафіолетове та іонізуюче).
  3. Біологічні канцерогени — це віруси, бактерії, паразити.

З віком ризик захворіти на рак зростає. Основними чинниками появи
цієї хвороби є:

  1. Куріння.
  2. Алкоголь.
  3. Слабка фізична активність.
  4. Незбалансоване харчування.
  5. Хронічна втома, стрес.
  6. Інфекції, які викликані вірусами папіломатозу та гепатитів В і С.

Важливо знати, що в даний час проводиться вакцинація проти вищезазначених вірусів.

Можливі симптоми онкологічного захворювання.

До ознак хвороби відносяться:

  1. Швидка стомлюваність і немотивована втома.
  2. Висока температура протягом довгого часу.
  3. Різні ущільнення під шкірою, на шкірі, в паху, в області молочних залоз, в пахвовій западині.
  4. Збільшення лімфатичних вузлів.
  5. Різні домішки в сечі і калі: кров, слиз, гній.
  6. Тривалий біль в різних органах.
  7. Зміна тембру голосу, хронічний кашель.
  8. Незагойні рани і виразки.
  9. Швидке зниження ваги без причин.

При появі таких симптомів потрібно якомога швидше звернутися до лікаря за консультацією.

Скринінгові дослідження

Такі аналізи робляться для ранньої діагностики злоякісних новоутворень. Потрібно зауважити, що скринінг не обов’язкова процедура, але в цілях профілактики онкологічних захворювань бажано пройти обстеження.

Скринінгові дослідження:

  1. Для жінок старше 20 років рекомендується пройти ПАП-тест на рак шийки матки.
  2. Мамографія рекомендується жінкам від 40 років для ранньої діагностики раку молочних залоз.
  3. Колоноскопія — виявляє рак прямої кишки, бажана для чоловіків і жінок від 50 років.
  4. PSA-тест робиться для того, щоб виявити пухлини передміхурової залози. Рекомендується для чоловіків від 50 років.

Профілактика раку

Медичній науці на сьогодні відомо близько 500 (злоякісних і доброякісних) онкологічних захворювань. В основу номенклатури й класифікації пухлин покладені особливості їхньої будови і зв'язок з органом або анатомічною ділянкою, що найчастіше і відображається в їхній назві.

Висока смертність від онкологічних захворювань в першу чергу пов’язана з пізнім зверненням хворого до лікаря, коли хвороба вже складно піддається лікуванню. Відзначимо, що досягнення сучасної медицини дозволяють діагностувати і повністю лікувати рак на ранніх стадіях, а також усувати безліч передпухлинних станів. У боротьбі з раком в розвинених країнах величезна роль відводиться первинній та вторинній профілактиці онкологічних захворювань.

Первинна профілактика злоякісних пухлин

Під первинною профілактикою раку розуміють попередження передпухлинних змін шляхом усунення несприятливих факторів навколишнього середовища, корекції способу життя, а також підвищення резистентності організму.

Первинна профілактика раку здійснюється за такими напрямами:

  • Онкогігієнічна профілактика. Це комплекс заходів щодо усунення впливу на людину канцерогенних (що викликають рак) речовин. Список джерел канцерогенів досить великий. Одним з провідних факторів розвитку онкологічних захворювань є куріння. В тютюновому димі міститься більш 3500 хімічних сполук, серед яких безліч поліциклічних ароматичних вуглеводнів, нітровмісних речовин і ароматичних амінів, які є сильними канцерогенами. За даними медичної літератури, близько 90% раку легень у чоловіків викликано саме курінням. Також куріння сприяє розвитку раку стравоходу, сечового міхура та підшлункової залози.
  • Розвитку раку також сприяє надмірне вживання алкоголю. Так, при систематичному вживанні більше, ніж 120 г чистого алкоголю в день вірогідність розвитку раку стравоходу збільшується в 101 раз! При цьому ризик розвитку патології істотно зростає при поєднанні алкоголізму з курінням.
  • Психогігієна. Давно встановлено чіткий взаємозв’язок між психічним здоров’ям людини і злоякісними захворюваннями. Нервово-психічні травми, емоційна пригніченість і депресія підвищують ймовірність розвитку злоякісного процесу в будь-якій частині організму.
  • Збалансована дієта. У розвитку ракових захворювань важливу роль відіграє характер харчування. Відзначено, що надмірне вживання м’ясних продуктів, копчених і смажених страв збільшує ризик появи злоякісних новоутворень. У профілактичних цілях рекомендується збагатити раціон харчування продуктами рослинного походження з високим вмістом вітамінів А, С і Е, які мають антиоксидантну і онкопротекторну дію.
  • Біохімічна профілактика. Метою біохімічної профілактики є нейтралізація дії канцерогенних речовин за допомогою хімічних та / або біологічних препаратів. Так, наприклад, одним із прикладів біохімічної профілактики є використання спеціальних препаратів для очистки води від забруднень важкими металами та іншими канцерогенними сполуками.
  • Медико-генетична профілактика. Можливості сучасної медицини дозволяють виділяти сім’ї з несприятливою спадковою схильністю і імунологічною недостатністю, що збільшує ризик появи злоякісних пухлин. Таким людям рекомендується уникати контактів з канцерогенами і вести здоровий спосіб життя.
  • Вакцинація. Деякі види раку (наприклад, рак шийки матки) розвиваються внаслідок вірусної інфекції. На сьогоднішній день розроблена вакцина від деяких видів вірусу папіломи людини, що викликають рак шийки матки.

Вторинна профілактика

Вторинна профілактика раку являє собою медичні заходи, спрямовані на діагностику передпухлинних станів, а також виявлення онкологічних захворювань на ранніх стадіях, що забезпечує високу ефективність лікування пухлини.

Нові, перспективні методи діагностики й лікування

Наука про пухлини в рамках прийнятого офіційною медициною підходу одержала помітний розвиток в останні десятиліття. Значно розширилися можливості клінічної онкології у зв'язку з появою нових методів діагностики й лікування злоякісних новоутворень, особливо з розвитком сучасних методів променевої терапії, а також із розробкою різних варіантів медикаментозного лікування - хіміотерапії й гормонотерапії. Певні успіхи досягнуті в області експериментальної, теоретичної онкології, що розробляють такі складні питання, як причини пухлинного росту, механізм розвитку пухлин, роль вірусів в онкології, обмін пухлинної клітини, протипухлинний імунітет організму й ін.

Але цікаві спостереження, які стосуються природи й закономірностей пухлинного росту, що дозволяють по новому глянути на проблеми онкології, можливі не тільки у великих наукових центрах розвинутих країн, але навіть у лікарні української глибинки. Такі спостереження, відкривають нові підходи і нові можливості в діагностиці й лікуванні. Але в рамках офіційної медицини вони приречені на тривалий і болісний шлях до визнання, що може тривати десятиліттями.

Особливості догляду за онкохворими

Особливістю догляду за хворими із злоякісними новоутвореннями є необхідність особливого психологічного підходу. Онкологічні хворі мають дуже лабільну, уразливу психіку, що необхідно мати на увазі на всіх етапах обслуговування цих хворих. Питання про те, чи потрібно повідомляти хворому діагноз дотепер залишається неоднозначним і викликає суперечки.

При догляді за онкологічними хворими велике значення має регулярне спостереження за їхнім станом (зважування, вимірювання температури тіла, харчування і фізіологічні відправлення, самопочуття, настрій і ін.), ведення спеціального щоденника самим хворим або його родичами, тому що будь-які зміни можуть бути ознакою прогресування хвороби.

У кожному конкретному випадку фахівці онкологічної служби навчають хворого й родичів заходам гігієнічного характеру, правильному режиму харчування, що має свої особливості при різних формах захворювання й методах лікування. У деяких випадках, особливо після оперативного лікування, необхідний спеціалізований догляд, здійснюваний медичною сестрою онкологічного диспансеру або спеціально підготовленим родичем.

У всіх випадках головним у догляді за онкологічними хворими є суворе дотримання рекомендацій лікаря-онколога і доброзичливе відношення до хворого з боку оточуючих людей і, в першу чергу, родичів. Потрібно вжити заходів проти спроб хворого лікуватися знахарськими засобами, що може призвести до непередбачених ускладнень.

Паліативна допомога

Паліативна допомога - це лікування, спрямоване, в основному, на полегшення симптомів, що викликаються захворюванням на рак, а не на лікування. Паліативна допомога може сприяти більш комфортабельному життю хворих людей; це невідкладна гуманітарна потреба всіх людей у ??світі, які страждають від раку та інших хронічних смертельних хвороб. Вона особливо необхідна в місцях з високою часткою пацієнтів з запущеними стадіями хвороби і з низькою ймовірністю лікування. При наданні паліативної допомоги можна забезпечити полегшення фізичних, психосоціальних і духовних проблем більш ніж у 90% пацієнтів із запущеними стадіями раку.

 

Боротьба з раком не можне бути ефективною лише завдяки зусиллями медиків. Важливість та гостроту цієї проблеми має усвідомлювати не лише медична спільнота, а й самі пацієнти. Кожному необхідно пам’ятати, що лікуванню максимально ефективно підлягають лише ті хвороби, котрі виявлені своєчасно, на ранніх стадіях. А ще краще їх виникнення попереджати.

Тому турбота про власне здоров’я, регулярне, 1 раз на рік, звернення до лікаря для проходження профілактичних оглядів та при появі найменших сумнівів щодо стану свого здоров’я - це шлях до повноцінного та якісного життя.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора