Комунальне Підприємство "Центр Первинної Медико-Санітарної Допомоги" Волочиської Міської Ради
Міністерство охорони
здоров'я України
 

Чи потрібно вакцинуватися проти кору?

Дата: 22.02.2019 09:26
Кількість переглядів: 157

Україна посіла перше місце серед країн Європейського регіону за кількістю хворих на кір за результатами 2018 року.

 

Про це свідчать дані звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я. За даними щомісячних звітів країн за період з січня по грудень 2018 року (отриманих за станом на 1 лютого 2019-го), на кір заразилися 82 тис. 596 осіб в 47 з 53 країн Європейського регіону. У країнах, що надають дані про госпіталізацію, були госпіталізовані мінімум дві третини (61%) хворих. Крім того, в 2018 році було зареєстровано рекордну для поточного десятиліття кількість людей, що заразилися вірусом кору, що у 3 рази перевищує показник за 2017 рік і в 15 разів – за 2016-й, коли було зареєстровано рекордно низьку кількість випадків цієї хвороби. Десять країн Європейського регіону з найбільшою кількістю хворих на кір за результатами 2018: Україна - 53 тис. 218 Сербія - 5 тис. 76 Ізраїль - 2 тис. 919 Франція - 2 тис. 913 Італія - 2 тис. 517 Росія - 2 тис. 256 Грузія - 2 тис. 203 Греція - 2 тис. 193 Албанія - 1 тис. 466 Румунія - 1 тис. 87
 

 

Кір - одне з найбільш заразних вірусних захворювань, воно може супроводжуватися вираженою інтоксикацією, лихоманкою, запаленням дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою плям на слизовій оболонці ротової порожнини, а також висипом на шкірі. Найчастіше на кір хворіють діти та підлітки, однак може заразитися і невакцинований дорослий.

Симптоми кору та інкубаційний період.

Симптоми кору з'являються приблизно через 10 днів після зараження вірусом, найбільший ризик заразитися від хворого існує від прояву перших симптомів до висипання. Після інкубаційного періоду (він триває приблизно 6-21 день) у хворого починають проявлятися симптоми інфекції у вигляді:

- сильного головного болю;

- нежитю;

- високої температури - до 40 градусів;

- слабкості;

- сильного сухого кашлю;

- збільшення лімфовузлів;

- запалення слизової оболонки очей: спостерігається сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення;

- проносу;

- блювання;

- рожевих точкових утворень на піднебінні, а на щоках, яснах та губах - білястих (з'являються на другий-третій день);

- приблизно на 5-й день у хворого на обличчі та шкірі голови з'являється червоний висип;

- після 5-го дня висип поширюється на все тіло.

Чим небезпечний кір?

Небезпека цієї інфекції в тому, що вона може викликати серйозні ускладнення, наприклад, пневмонію й навіть енцефаліт. У деяких випадках хворому загрожує інвалідність або навіть летальний результат. Хвороба триває до чотирьох тижнів й більше.

Як передається вірус кору?

Кір - надзвичайно заразний, оскільки він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Вірус цього захворювання може жити в повітрі і на поверхнях до двох годин після того, як хворий залишив приміщення. У МОЗ неодноразово попереджали, що 9 з 10 неімунізованих людей, що контактують з хворим, будуть заражені.

Вакцинація проти кору

Пам'ятайте, що ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики цього небезпечного захворювання - вакцинація. Згідно з календарем щеплень в Україні, в 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років - ревакцинацію. Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи). В Україні вакцина представлена під назвою «Пріорікс».

Які є протипоказання до вакцинації КПК?

Їх небагато.

За світовими стандартами, легкі застуди з температурою до 38°С не є такими протипоказаннями.

Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:

  • Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С.
  • Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок тощо).
  • Захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі).
  • Вагітність. Вакциною КПК не прищеплюють вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

У разі виникнення тимчасових протипоказань до вакцинації дитина отримує так зване медвідведення від щеплень. Протипоказання на більший термін, ніж два тижні, може визначити тільки імунологічна комісія, що зазвичай збирається в районній лікарні або міській /обласній поліклініці. Потім пропущені за календарем щеплення потрібно надолужити.

В деяких регіонах уже почали забороняти відвідувати дитячі заклади дітям які не мають зовсім, або мають не повний вакцинальний комплекс проти корі, краснухи та паротиту. З власного досвіду чомусь так здається, що щеплення потрібне більше тому лікарю, чи медичній сестрі, яка запрошує на щеплення з проханням «Будь-ласка, прийдіть на щеплення», адже влада шукає механізм вплинути на ситуацію шляхом покарання різного роду лікаря, роблячи це його особитою проблемою. Дорогі батьки, не впевнений, що завжди буде так, думаю колись влада схаменеться, і тоді відповідальність будуть нести в більшій мірі батьки, а ніж медичні працівники.

Лікар загальної практики - сімейний лікар                                                                 О. А. Степанишин


« повернутися

Вхід для адміністратора